Dagbesteding

Voor mensen met meervoudige beperkingen in het tehuis niet werkenden (FAM)relaxen in de snoezelruimte


Wanneer voelen mensen zich goed? Als ze goede contacten hebben met andere mensen, als ze actief kunnen zijn op een zinvolle manier. Werk dat je graag doet, taken hebben die je uitdagen en die je aankunt. Afwisseling van inspanning en ontspanning, rust en activiteit. Dat zijn belangrijke zaken, die onze levenskwaliteit bepalen. Voor de bewoners van het tehuis is dit niet anders.
Ook voor hen is het belangrijk om zich goed te voelen, om hun dag zinvol te besteden en contacten te hebben met andere mensen.actief in het zwembad

Een kwaliteitsvol aanbod in de dagbesteding kan daarvoor zorgen.
We bekijken de dagbesteding heel ruim. Alle activiteiten, die een bewoner doet of die samen met hem gedaan worden, van bij het opstaan tot aan het slapengaan, maken deel uit van zijn dagbesteding. Ze bieden kansen om actief te zijn en ervaringen op te doen en kansen tot interactie, waardoor contacten kunnen opgebouwd worden en relaties versterkt. Deze opeenvolgende activiteiten geven structuur en ritme aan de dag en brengen afwisseling in het leven.

Voor wie dat kan, is er nog meer te doen. Sommige bewoners doen mee de afwas, helpen om het wasgoed op te bergen, ruimen de living op, gaan winkelen of versieren de woning als het tijd is voor een feest of bij een speciale gelegenheid.
Bewoners met neuro-motorische handicap worden zoveel mogelijk actief betrokken bij doe-activiteiten door hen gebruik te laten maken van hulpmiddelen zoals duwblok en powerlink.
Maar ook is er tijd om rustig te genieten van muziek of een mooi verhaal of voor de dagelijkse wandeling op de campus.
Een kwaliteitsvol aanbod veronderstelt activiteiten op maat van elke bewoner. De teams van de huizen beschikken over een urenpakket om dagactiviteiten te organiseren op maat van hun bewoners.
Deze activiteiten worden zoveel als mogelijk buitenshuis georganiseerd. Dat geeft afwisseling en meer mogelijkheden voor contacten en ervaringen.

Wat zit er dan nog meer in de dagbesteding?

Bewoners die willen werken, kunnen aan de slag in de Werkkeuken in het centrum van Huldenberg of in de Werkplaats in Herent. Dat is een atelier, dat georganiseerd wordt in een samenwerkingsverband met andere voorzieningen. Onze mensen kunnen hier plezier ervaren in het werk en ze maken deel uit van een groep collega’s.
Werken aan een geluidsmobileMolen in het houtatelierIn het houtatelierWerken met de boormachine in het houtatelierWerken met de schuurmachine in het houtatelier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie van sport houdt, gaat samen met andere sportievelingen naar de training en de wedstrijden van torbal. Wie graag danst, gaat naar de dansschool te Herent. Sommige bewoners gaan geregeld met de tandem op uitstap. Daarvoor wordt op vrijwilligers beroep gedaan.
Belevingsgerichte activiteiten maken de hoofdmoot uit van ons aanbod aan dagactiviteiten. Niet het resultaat is belangrijk maar de activiteit zelf, die boeiend en plezierig is.
Zo is er een aanbod van bewegingsactiviteiten. Meerdere keren per week staan zwemmen en wandelen op het programma. Er zijn open ateliers voor dansen en muziek. We houden ook cafémomenten en er is een kookgroepje waar het vooral om de gezelligheid gaat bij het samen klaarmaken van iets lekkers.

Voor een aantal bewoners nemen de verzorging en eetmomenten een groot deel van hun dag in beslag. Die activiteiten vragen ook al heel wat energie en worden afgewisseld met rust en ontspanning. Door basale activiteiten zoals snoezelen, belevingstheater, genieten in de klankmobiel of het therapeutisch bad geven we hen de extra zintuiglijke en lichamelijke stimulatie die bijdragen tot zich-goed-voelen.